Obavještenje za FPRZOI!

U skladu sa članom 18. Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom („Službene novine FBiH“ br. 9/10) prilikom zapošljavanja lica sa invaliditetom pod općim uvjetima subjekti koji nisu osnovani za zapošljavanje lica sa invaliditetom u skladu sa zakonom dužni su ta lica zapošljavati srazmjerno ukupnom broju zaposlenih u tom subjektu i to najmanje jedno lice sa invaliditetom na svakih 16 zaposlenih.

Subjekti koji ne ispune navedenu obavezu, dužni su mjesečno pri isplati plaća obračunati i uplatiti u FPRZOI novčani iznos u visini 25% od prosječne plaće u Federaciji za svako lice sa invaliditetom koje su bili dužni zaposliti u skladu sa stavom 1. ovog člana.

Pravni subjekti iz stava 1. ovog člana dužni su svakog mjeseca prilikom isplate plaća uplaćivati u Fond poseban novčani iznos u visini 0,5% od iznosa isplaćene mjesečne bruto plaće svih zaposlenih, izuzev ako zapošljavaju lica sa invaliditetom u skladu sa članom 18. stav 1. Zakona.

Subjekti koji su Zakonom obavezni vršiti uplatu posebnog doprinosa za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i voditi evidenciju o istom putem web aplikacije za evidenciju:

Najkasnije do 31.03.2019. godine subjekti su obavezni da pomoću web aplikacije izvrše evidenciju o poslodavcima, platama i iznosu posebnog doprinosa te zaposlenim osobama sa invaliditetom.

Priručnik za prijavu i upotrebu aplikacije za evidenciju o poslodavcima, platama i iznosu posebnog doprinosa te zaposlenim osobama sa invaliditetom možete pogledati u linku koji slijedi: 

https://fond.ba/wp-content/uploads/2017/08/Priru%C4%8Dnik-za-prijavu-korisnika-Fond-za-profesionalnu-rehabilitaciju-v.6.2.pdf

Također u nastavku uputstvo i obrazac:

https://fond.ba/wp-content/uploads/2017/08/Uputstvo-za-vo%C4%91enje-evidenc.pdf

 

Izvor: www.fond.ba

Komentariši