Obavještenje za e-PDV!

U “Službenom glasniku BiH”, broj: 85/17 od 01.12.2017. godine objavljeno je Uputstvo o registraciji korisnika elektronskih usluga Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje. Usvojenim izmjenama pravilnika, poreznim obveznicima je omogućeno elektronsko podnošenje prijava počevši od poreznog perioda januar 2018. godine. Uputstvom o registraciji korisnika elektronskih usluga Uprave za indirektno oporezivanje propisana je obaveza, način i postupak registracije korisnika na e-portal.

Od početka 2019. godine svi porezni obveznici će morati isključivo elektronskim putem podnositi PDV i akcizne prijave, te neće postojati mogućnost dostavljanja prijava u papirnom obliku. 

Prijavu za registraciju primarnog korisnika podnosi odgovorna osoba obveznika, popunjavanjem elektronskog obrasca Izjava o prihvatanju uslova korištenja elektronskih usluga UINO, preko portala UIO (https://e-porezi.uino.gov.ba:4443/Account/LogOn?ReturnUrl=%2f). Za nesmetan pristup portalu treba da imate neku od sljedećih verzija browsera: Internet Explorer od verzije 10, Mozila Firefox od verzije 25 ili Google Chrome od verzije 30.

Nakon unosa ispravnih podataka za registraciju, Izjavu o prihvatanju uslova korištenja elektronskih usluga, automatski generisanu od strane sistema je potrebno potpisanu i ovjerenu dostaviti neposredno ili poštom nadležnom regionalnom centru: Regionalni centar Sarajevo, Zmaja od Bosne broj 47b, 71 000 Sarajevo.

Nakon što se izvrši provjera ispravnosti Izjave, Uprava za indirektno oporezivanje izvršit će aktivaciju korisničkog naloga na način da se primarnom korisniku (odgovornom licu) elektronskim putem na email adresu odgovornog lica, dostavi obavijest o aktivaciji korisničkog naloga i pretpristupnim parametrima za e-portal.

Korištenjem elektronskih usluga UIO, svi porezni obveznici će moći na jednostavniji i efikasniji način koristiti prava i izvršavati obaveze po osnovu indirektnih poreza. U svakom trenutku imat će pristup svojim podacima na E-PORTALU, prije svega podacima koji se vode u Jedinstvenom registru obveznika indirektnih poreza, podacima sa porezne kartice, tako da će moći vidjeti sve svoje proknjižene porezne prijave, porezne uplate i sl. UIO na ovaj način otvara novo poglavlje u komunikaciji sa poreznim obveznicima.

 

Izvor: www.uino.gov.ba

Komentariši