Objašnjenje o izradi i predaji finansijskih izvještaja po godišnjem obračunu za razdoblje I-XII 2020. godine!

Ministarstvo finansija FBiH je objavilo 18.01.2021. godine Objašnjenje o izradi i predaji finansijskih izvještaja po godišnjem obračunu za razdoblje I-XII 2020. godine.

U nastavku Vam donosimo objašnjenje:

OBJAŠNJENJE O IZRADI I PREDAJI FINANCIJSKIH IZVJEŠTAJA ZA I-XII 2020.

U Službenim novinama Federacije BiH broj 3/21 objavljen je novi Pravilnik o sadržaju i formi finansijskih izvještaja pravnih lica u Federaciji BiH.

Razlika u odnosu na stare izvještajne forme je u barkodu koji sada postoji na svakom od obrazaca i koji će se generisati prilikom unosa podataka u obrasce koji su objavljeni na našem web sajtu.

Barkod je jedinstven za svaki obrazac i svako pravno lice, te printanjem izvještaja iz fajla u kome je kreiran barkod se garantuje jednakost printane i elektronske verzije.

Jedinstveni broj na obrascima će onemogućiti zloupotrebu pečata FIA-e na prvoj stranici i dodavanje ostalih izmijenjenih stranica budući da izvještaj koji ne bude na svakoj stranici imao jedinstveni broj neće biti u skladu sa propisima.

Dakle nema mijenjanja stranica već se skladno propisima kreira izmijenjeni finansijski izvještaj. Izmijenjeni dobija svoj bar kod, te se podaci iz istog tretiraju uporednim podacima u narednom izvještajnom periodu.

Izvor: www.fia.ba

 

Komentariši